اعلام شروع بررسی باستان شناسی تل قلعه مرودشت

به گزارش مجله پزشکی، ایسنا/ براساس سخنان مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید، شروع بررسی باستان شناسی تل قلعه مرودشت صورت گرفت.

اعلام شروع بررسی باستان شناسی تل قلعه مرودشت

قضیه چیست؟

حمید فدایی اضافه کرد: تل قلعه از مهمترین محوطه های باستانی دشت مرودشت است که با وسعت حدود 6 هکتار در 5 کیلومتری شرق شهر باستانی استخر در کنار رودخانه سیوند در حریم درجه 2 محوطه جهانی تخت جمشید و نقش رستم واقع شده است.

فدایی با اشاره به اهمیت فرآیند مطالعاتی آثار پیرامونی مجموعه جهانی تخت جمشید، اذعان کرد: مجموعه تخت جمشید رو به دشتی گشوده می شود که به واسطه جاری بودن دو رود پر آب کر و سیوند بر بستر آن، این دشت حاصلخیز را با تاریخ و تمدنی چند هزارساله در خود جای داده است؛ بگونه ای که محوطه های ارزشمندی همچون تل باکون، تل موشکی، تل جری در حوزه رودخانه کر و تل قلعه در مجاورت رود سیوند با شواهدی از هزاره پنجم و چهارم از مهمترین محوطه ها این دشت بشمار می فرایند.

فدایی اضافه کرد: به ویژه محوطه تل قلعه به جهت دارا بودن توالی دوره های مختلف تاریخی از هزاره پنجم تا دوران اسلامی از محوطه های ارزشمندی است که مطالعه روشمند آن به تنهایی الگوی کاملی از گاه نگاری دشت را ارائه خواهد نمود و ضمن شناخت نسبت به دوره های استقراری این محوطه، رابطه لایه های هخامنشی آن با پارسه تا حدودی مشخص خواهد شد.

سرپرست بررسی روشمند تل قلعه و کارشناس باستان شناسی پایگاه میراث جهانی تخت جمشید نیز با اشاره به اهمیت مستندنگاری و شناسایی دوره های تاریخی مختلف این اثر گفت: اهداف این برنامه پژوهشی، مستندنگاری و شناسایی دقیق ویژگی های فیزیکی و ساختاری محوطه، بازنگری دوره های استقراری محوطه، چگونگی پراکندگی و تراکم مواد فرهنگی دوره های مختلف در سطح محوطه است.

فضل الله حبیبی با بیان شرح مختصری از دوره های تاریخی این محوطه، گفت: تل یا تپه قلعه اولین بار توسط لوئی واندنبرگ بلژیکی طی دهه 50 خورشیدی مورد حدس کوچک باستان شناسی قرارگرفت و طی بررسی های سنتی دیگر باستان شناسان، پیاپی تاریخی از دوره های مس- سنگی مربوط به هزاره پنجم و چهارم قبل از میلاد در آغاز عیلامی، عیلامی، هخامنشی و اسلامی در این محوطه شناخته شده است.

این باستان شناس ادامه داد: در این کار میدانی از داده های سنجش از راه دور یا همان تصاویر ماهواره ای و هوایی، استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، مستندنگاری محوطه، بررسی گستره، ارزیابی فرایند شکل گیری و بررسی فرسایش و تخریب ها در محوطه انجام خواهد شد.

حبیبی اضافه کرد: با استفاده از دستگاه جی پی اس چند فرکانسه یا همان سیستم موقعیت جهانی، ایجاد شبکه های مربع جهت بررسی سیستماتیک و نمونه برداری یافته ها انجام خواهد گرفت.

وی اضافه کرد: همچنین با ایجاد اطلاعات پایه از نمونه ها، تجزیه و تحلیل های آماری در مورد محوطه نیز انجام خواهد گرفت.

منبع: همگردی
انتشار: 12 اسفند 1399 بروزرسانی: 12 اسفند 1399 گردآورنده: biotec-ney.ir شناسه مطلب: 879

به "اعلام شروع بررسی باستان شناسی تل قلعه مرودشت" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "اعلام شروع بررسی باستان شناسی تل قلعه مرودشت"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید