با تپه سیلک آشنا شوید
به گزارش مجله پزشکی، یکی از زیباترین شهرهای ایران کاشان است که به علت جاذبه های فراوانی که دارد به یکی از مهم ترین قطب های گردشگری در کشورمان تبدیل شده است.
کاشان بیشتر به خانه های تاریخی اش معروفیت دارد، اما علاوه بر باغ فین و خانه های تاریخی متعدد، کاشان تماشای های دیگری هم دارد. خانه های تاریخی، بازار تاریخی کاشان و مسجدهای تاریخی و تماشای این شهر همگی مربوط به دوران پس از اسلام هستند. اما در کاشان آثار تاریخی از دوران کهن تر و پیش از اسلام هم وجود دارد.
تپه سیلک یکی از آثار تاریخی کاشان است که قدمتی چند هزار ساله دارد. سیلک، نام اولین تمدن شهرنشینی ایران مرکزی است که در سه کیلومتری جنوب غربی کاشان واقع شده است. در این مطلب اسنپ تریپ درباره تپه های سیلک صحبت نموده ایم. با ما همراه باشید.
پیشینه تاریخی تمدن سیلک
بنابر اسناد و شواهد تاریخی، سیلک، نخستین تمدن شهرنشین در بخش مرکزی ایران است که پیش از سلسله ها و تمدن های آریایی وجود داشته است. محوطه باستانی تپه سیلک حدودا ده هزار سال قدمت دارد. این تپه در واقع ویرانه های برجای مانده از قدیمی ترین زیگورات دنیا و نیایشگاه مردمان ایران باستان است. تپه سیلک تا پیش از سال 1310 ناشناخته بود و کسی از قدمت و ارزش تاریخی آن اطلاعی نداشت. در آن موقع مردم کاشان به آن محدوده، شهر نفرین شده می گفتند. بنابر یافته های تاریخی 2500 سال پیش تمدن سیلک مغلوب تمدن آریایی ها شد و اکنون این منطقه تاریخی در کاشان از آنان برجای مانده است.
تمدن باستانی سیلک چگونه کشف شد؟
حدودا نود سال پیش بود که بر اثر جاری شدن سیل در زمین های کشاورزی کاشان ابزار و اشیا سفالی بسیاری در این منطقه پیدا شدند که حیرت همگان را برانگیختند. بعضی افراد با تماشا این اشیا قدیمی وسوسه شدند و تصمیم گرفتند با کندوکاو در این محل اشیا قدیمی و تاریخی یا به اصطلاح عتیقه پیدا نمایند و با فروش آن ها پول خوبی به دست بیاورند.
پس از مدتی مردم و کشاورزان این آثار و اشیا تاریخی را به دلالان عتیقه فروختند. همین موضوع باعث شد توجه دلالان عتیقه به این منطقه جلب گردد. این افراد نیز به کاشان آمدند و با غارت تپه سیلک بسیاری از آثار برجای مانده از آن تمدن قدیمی را به کشورهای غربی بردند. پس از انتقال این اشیا تاریخی به کشورهای غربی توجه باستان شناس مشهور رومن گیرشمن به این منطقه جلب شد. گیرشمن باستان شناسی بود که در موزه لوور فرانسه کار می کرد و سال ها در ایران به تحقیق پرداخته بود. گیرشمن با هدف شناخت بیشتر این تمدن راهی کاشان شد تا دراین باره تحقیق کند.
پس از خاتمه کاوش های باستانی گیرشمن در این منطقه، این باستان شناس گزارشی از فعالیت ها و یافته هایش منتشر کرد. او قدمت این تمدن را بیش از ده هزار سال تخمین زده بود.
با این حال جای تعجب است که تا پیش از سال 1380 توجه خاصی به سیلک نمی شد و این منطقه نه برای گردشگران جذابیتی داشت و نه هیچ گونه رسیدگی به این بقایای باستانی می شد. در سال 1380 دکترصادق ملک شهمیرزادی باستان شناس بزرگ و شهیر ایرانی از طرف سازمان میراث فرهنگی ایران برای آنالیز و کاوش های بیشتر به این منطقه رفت. شهمیرزادی نتایج تحقیقات خود را، که در سال 1385 خاتمه یافتن، در پنج جلد منتشرکرد. در کاوش های شهمیرزادی نیایشگاه سیلک یا همان زیگورات به زبان اکدی کشف شد.
در تپه باستانی سیلک چندین اسکلت انسان و طروف و اشیا باستانی یافت شده اند که در حال حاضر در موزه های لوور فرانسه، موزه ملی ایران، موزه ملی کاشان در باغ فین و موزه ای کوچک در مجاورت مجموعه سیلک نگهداری می شوند.
تپه های سیلک کاشان در ضلع جنوبی غربی کاشان و در خیابان امیرکبیر، یعنی سمت راست جاده کاشان به فین، واقع شده است. اگر قصد سفر به کاشان را دارید پیش از سفر به صفحه رزرو هتل در کاشان با تخفیف مراجعه کنید. شما علاوه بر رزرو هتل های کاشان می توانید، رزرو هتل در سراسر ایران را با قیمت مناسب از سایت اسنپ تریپ انجام دهید.
منبع: کجارو / اسنپ تریپ