طرز تهیه جوانه گندم در 2 روز
به گزارش مجله پزشکی، چطوری توی خونه جوانه گندم درست کنم؟ جوانه گندم در واقع همون دانه گندم خیس خورده ست که با قرار گرفتن در محیط مرطوب آغاز به رشد می کنه و قبل از تبدیل شدن به گیاه کامل برداشت می شه. ارزش غذایی جوانه گندم چند برابر دانه گندم در حالت عادیه. شما می تونید جوانه گندم رو به عنوان یک ماده مغذی و طبیعی به انواع سالادها، اسموتی ها، سوپ ها و انواع غذاهای سالم پز اضافه کنید. در این مقاله از در همراه ما باشید تا طرز تهیه جوانه گندم به چند روش مختلف رو به شما آموزش بدیم.
طرز تهیه جوانه گندم با سینی در یک نگاه
برای تهیه جوانه گندم در سینی، اول یک لیوان گندم سالم و کامل رو حسابی با آب سرد بشورید و دونه های خراب یا پوک رو جدا کنید. گندم ها رو داخل کاسه بریزید؛ کاسه رو با آب ولرم (30 تا 35 درجه سانتی گراد) پر کنید و با یک پارچه نخی روی کاسه رو بپوشونید؛ بذارین 8 تا 12 ساعت بمونه تا دانه ها خیس بخورن. بعد آب کاسه رو خالی و گندم ها رو یک بار دیگه آبکشی کنید و آب اضافی شون رو بگیرید.
گندم های آبکشی شده رو توی سینی کم عمق در یک لایه پهن کنید. سینی رو در جای گرم و دور از نور مستقیم خورشید بذارید و هر 8 تا 12 ساعت گندم ها رو مرطوب کنید. مراقب باشید هیچ آبی ته سینی جمع نشه و در صورت جمع شدن آب اون رو دور بریزید. جوانه ها معمولا 2 تا 4 روز طول می کشه تا به طول نیم تا یک سانتی متر برسن؛ بعد از رشد، جوانه ها رو یک بار بشورید و آب اضافی شون رو بگیرید. برای نگهداری، یک دستمال کاغذی خشک کف ظرف شیشه ای دربسته بندازید و جوانه ها رو توی این ظرف قرار بدید.
برای مطالعه مواد لازم و طرز تهیه جوانه گندم به چند روش حتما ادامه این مطلب رو مطالعه کنید.
مواد لازم برای تهیه جوانه گندم در سینی
| مواد اولیه | مقدار مورد احتیاج |
| دانه گندم کامل | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
| آب جوشیده ولرم | 1 و نیم لیتر |
| کاسه بزرگ | 1 عدد |
| پارچه نخی نازک یا پارچه تنظیف (در ابعاد مناسب) | 1 عدد |
| سینی بزرگ کم عمق | 1 عدد |
مدت زمان لازم برای آماده سازی مواد اولیه: حدود 10 تا 15 دقیقه
مدت زمان لازم برای تهیه جوانه گندم در سینی: بین 2 تا 4 روز
مراحل طرز تهیه جوانه گندم در سینی
طرز تهیه جوانه گندم هم در سینی و با پارچه و هم در بطری قابل انجامه. شما می تونید جوانه گندم شیرین و تازه رو به، ، و انواع غذاهای دلخواه اضافه کنید.
مرحله اول: گندم ها رو بشورید و دونه های سالم رو جدا کنید
در اولین مرحله از طرز تهیه جوانه گندم در سینی، اول باید یک لیوان دانه گندم کامل سالم و بدون آسیب رو داخل یک کاسه بزرگ بریزید و چند بار با آب سرد بشورید. شست وشو رو تا زمانی ادامه بدید که هرچی خاک، پوسته سبک یا ناخالصی هست ازش جدا بشه.
موقع شستن، هر دونه ای که روی آب شناور می مونه یعنی خراب یا پوکه و باید دور ریخته بشه تا بعدا باعث کپک یا بوی بد نشه. وقتی حس کردید گندم ها کاملا تمیز شدن، آب داخل کاسه رو خالی کنید.
در صورت تمایل، برای خرید گندم می تونید به روش های و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله دوم: گندم ها رو توی آب ولرم بخیسونید
حالا 1 و نیم لیتر آب جوشیده ولرم شده رو روی دونه های گندم شسته شده بریزید. دمای آب باید ولرم (30 تا 35 درجه سانتی گراد) باشه و اصلا داغ نباشه. اگه دمای آب بالا باشه، گندم ها نیم پز می شن و جوانه نمی زنن. روی کاسه رو با یک پارچه نخی نازک بپوشونید و کاسه رو به مدت 8 تا 12 ساعت در دمای محیط بذارید. در این مدت، دانه های گندم کامل، مقدار قابل توجهی آب جذب می کنن، پوسته شون نرم می شه و برای جوانه زدن آماده می شن.
مرحله سوم: گندم ها رو آبکشی کنید و رطوبت اضافی رو بگیرید
بعد از گذشت این مدت، در این مرحله از طرز تهیه جوانه گندم در خانه، آب کاسه رو کاملا خالی کنید و گندم ها رو یک بار دیگه زیر شیر آب سرد بشورید. بعد توی آبکش بریزید و اجازه بدید 2 تا 3 دقیقه بمونن تا آب اضافی شون کاملا خارج بشه. توجه داشته باشید، دانه های گندم در این مرحله باید فقط مرطوب باشن ولی توی آب نمونن؛ وگرنه باعث کپک می زنن و خراب می شن.
مرحله چهارم: گندم ها رو توی سینی پهن کنید
سینی کم عمق رو کاملا بشورید و خشک کنید. بعد دانه های گندم آبکش شده رو توی این سینی پاکیزه بریزید و با دست کاملا پخش کنید. همه گندم ها باید در یک لایه یا نهایتا دو دونه روی هم توی سینی پهن بشن. این کار باعث می شه هوا راحت جریان پیدا کنه و جوانه ها خفه نشن. حالا پارچه نخی نازک رو فقط کمی نم دار کنید و روی گندم ها بندازید. پارچه باید فقط نم داشته باشه و اصلا نباید خیس باشه.
مرحله پنجم: گندم ها رو به طور مرتب مرطوب کنید و مراقب جمع شدن آب باشید
در این مرحله از طرز تهیه جوانه گندم، سینی رو در مکانی گرم و دور از نور مستقیم خورشید بذارید. از اینجا به بعد، هر 8 تا 12 ساعت یک بار، پارچه رو بردارید و با اسپری روی گندم ها بپاشید تا همواره مرطوب باشن. توجه داشته باشید، اصلا نباید آب توی سینی جمع بشه. بنابراین پس از آب پاشی، حدود 30 تا 60 ثانیه صبر کنید تا آب اضافی از لابه لای دونه های گندم پایین بره و کف سینی بریزه؛ سینی رو کمی کج نگه دارید و این آب اضافی رو دور بریزید.
دوباره پارچه رو نم دار کنید و روی سینی بندازید. این مرحله مهم ترین بخش تهیه جوانه گندم به حساب میاد؛ چون دونه ها باید همواره مرطوب بمونن ولی هیچ وقت توی آب غرق نشن. وگرنه کپک می زنن و بوی ترشیدگی می گیرن. اگر احساس کردید دونه ها بو گرفتن یا کپک زدن، معلوم می شه آب زیادی توی سینی مونده. در این صورت، باید گندم رو دور بریزید.
مرحله ششم: اجازه بدید گندم ها جوانه بزنن
در این مرحله از طرز تهیه جوانه گندم، معمولا بین 2 تا 4 روز زمان می بره تا جوانه ها کامل بشن. روز اول فقط دونه ها نرم تر می شن؛ روز دوم نوک جوانه ها دیده می شه و روز سوم یا چهارم معمولا جوانه ها به مقدار نیم تا یک سانتی متر می رسن. برترین زمان برداشت همین موقع ست؛ چون اگر خیلی بلند بشن طعم شون کمی تلخ می شه.
در این مدت، هر روز باید به دونه های گندم سر بزنید و همچنان، هر 8 تا 12 ساعت اون ها رو به روشی که در مرحله قبل گفتیم مرطوب کنید. هر بار که پارچه رو برمی داری، حتما بو، رطوبت و ظاهر دونه ها رو آنالیز کنید. اگه روی برخی قسمت ها پرز سفیدِ پودری دیدید، معمولا کپکه و باید کل دونه ها رو دور بریزید.
مرحله آخر: جوانه گندم رو بشورید و در ظرف مناسب نگهداری کنید
وقتی جوانه ها آماده شدن، اون ها رو یک بار با آب سرد به خوبی بشورید تا پوسته های اضافی جدا بشن. بعد جوانه گندم رو توی سبد بریزید و حدود 2 تا 3 دقیقه کنار بذارید تا آب اضافی شون خارج بشه.
برای نگهداری، جوانه گندم رو توی یک ظرف شیشه ای دربسته بریزید و یک دستمال کاغذی خشک هم ته ظرف بذارید تا رطوبت اضافی رو بگیره. جوانه ها توی یخچال 2 تا 3 روز برترین کیفیت رو دارن و بهتره زود مصرف بشن تا طعم شون خراب نشه و خاصیت شون از بین نره.
راستی برای خرید آماده به روش های حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های می تونید اقدام کنید.
روش تهیه جوانه گندم در بطری نوشابه
طرز تهیه جوانه گندم در بطری نوشابه هم عینا مثل دستور بالاست؛ با این تفاوت که این بار به جای سینی باید از بطری نوشابه بهره ببرید. باقی مراحل رو طبق دستور اصلی دنبال کنید.
روش تهیه جوانه گندم در طب سنتی
طرز تهیه جوانه گندم در طب سنتی هم تقریبا مشابه همون چیزیه که در روش بالا براتون گفتیم. البته، چند تفاوت مهم وجود داره؛ ابتدا باید دانه های سالم و کامل رو انتخاب کنید و چند بار با آب سرد بشورید؛ سپس، در آب جوشیده سرد شده یا آب طبیعی و ولرم به مدت 6 تا 12 ساعت بخیسونید. در این مدت، دانه های خیس خورده رو در جای گرم و کمی تاریک بذارید تا دانه ها انرژی محیط و طبع زمین رو هم جذب کنن.
پس از این مدت، گندم خیس خورده رو توی سبد بریزید و آبکشی کنید. بعد دانه ها رو روی سینی یا پارچه تمیز پهن کنید و باقی مراحل رو درست مثل دستور اصلی دنبال کنید. در طب سنتی توصیه می کنن جوانه ها به صورت خام و تازه همراه کمی عسل در وعده صبحگاهی مصرف بشن تا مزاج دانه و خاصیت غذایی جوانه گندم به بدن منتقل بشه.
خواص جوانه گندم برای سلامت بدن
جوانه گندم یکی از مغذی ترین بخش های گندم به حساب میاد؛ با جوانه زدن، ارزش غذایی دانه چند برابر می شه. این جوانه ها سرشار از ویتامین های گروه B، ویتامین E، پروتئین های مفید، فیبر، آنزیم های فعال و مواد معدنی مثل آهن، منیزیم و روی هستن. مصرف جوانه گندم می تونه به تقویت سیستم ایمنی بدن، افزایش انرژی و بهبود متابولیسم یاری کنه و برای کسانی که دنبال یک رژیم غذایی سالم هستن، منبع طبیعی و کامل پروتئین و ویتامین به حساب میاد.
علاوه بر این، جوانه گندم برای سلامت پوست و مو، بهبود عملکرد گوارش و کنترل وزن هم مفیده. بالا بودن مقدار فیبر موجود در جوانه گندم یکی از مهم ترین عواملی ست که به هضم بهتر غذا یاری می کنه؛ آنزیم های فعال موجود در جوانه گندم هم فرایند جذب مواد مغذی رو افزایش می ده.
بعلاوه، مصرف روزانه و متعادل جوانه گندم می تونه به کاهش خستگی، تقویت حافظه و شفافیت پوست یاری کنه. راستی، طرز تهیه جوانه گندم برای چاقی صورت هم موثره و می تونه به افزایش وزن سالم و پر شدن صورت یاری کنه؛ البته، به شرط اینکه به صورت منظم و در کنار یک رژیم غذایی متعادل مصرف بشه.
نکات مهم در طرز تهیه جوانه گندم خانگی
- برای تهیه جوانه گندم حتما از دانه های گندم کامل و سالم بهره ببرید و دانه های پوک یا شناور رو دور بریزید تا بعدا کپک نزنن.
- دمای آب برای خیسوندن گندم باید ولرم باشه؛ اگه داغ باشه گندم ها نیم پز می شن و اصلا جوانه نمی زنن.
- قبل از پهن کردن گندم ها توی سینی یا ریختن توی بطری، مطمئن بشید که آب اضافی شون کاملا خارج شده باشه.
- گندم ها باید همواره مرطوب بمونن؛ اما هیچ وقت نباید آب اضافی داشته باشن.
- هر 8 تا 12 ساعت یک بار گندم ها رو مرطوب کنید و مدتی صبر کنید تا آب اضافی خارج بشه؛ بعد این آب اضافی رو دور بریزید.
- سینی یا بطری رو توی جای گرم و دور از نور مستقیم خورشید بذارید تا جوانه ها به خوبی رشد کنن.
- پارچه یا دستمالی که روی گندم ها قرار می دید فقط باید کمی نم داشته باشه و اصلا خیس نباشه.
- هر بار باید بو، رطوبت و ظاهر دونه ها رو آنالیز کنید تا کپک زدگی یا رایحه نامطبوع نداشته باشن.
- اگر بوی ترشیدگی یا پرز سفید پودری دیدید، کل گندم ها رو دور بریزید؛ چون دیگه قابل استفاده نیستن.
- جوانه ها رو وقتی برداشت کنید که حدود نیم تا یک سانتی متر رشد نموده باشن. در این صورت، طعم شون شیرین و تازه خواهد بود.
- بعد از برداشت، یک بار جوانه ها رو بشورید و قبل از گذاشتن توی ظرف نگهداری، کاملا آب اضافی شون رو بگیرید.
- برای نگهداری بهتر، کف ظرف یک دستمال کاغذی خشک بذارید تا رطوبت اضافی رو جذب کنه و جوانه ها دیرتر خراب بشن.
سوالات متداول برای تهیه جوانه گندم در خانه
چرا گاهی اوقات گندم ها جوانه نمی زنن؟
ممکنه دانه های گندم رو با آب داغ خیسونده باشید و دونه ها نیم پز شده باشن؛ شاید هم دانه های گندم تازه نبودن، یا زیادی داخل آب موندن و جوانه ها خفه شدن.
چرا گاهی اوقات گندم ها کپک می زنن؟
اگه آب اضافی ته سینی یا بطری جمع بشه، دانه های گندم کپک می زنن. دانه های گندم باید همواره فقط مرطوب باشن و اصلا نباید خیس باشن.
چقدر طول می کشه جوانه گندم آماده بشه؟
بسته به دما و کیفیت دانه های گندم، معمولا بین 2 تا 4 روز.
جوانه ها رو چطوری نگهداری کنیم؟
داخل یخچال توی ظرف شیشه ای دربسته؛ در حالی که کف ظرف یه دستمال کاغذی خشک قرار گرفته باشه؛ به این ترتیب، جوانه گندم برای 2 تا 3 روز برترین کیفیت رو خواهد داشت.
طول مناسب برای جوانه گندم چقدره؟
وقتی بین نیم تا یک سانتی متر باشه، برترین طعم و بیشترین خاصیت رو داره.
می تونیم از گندم پوست کنده استفاده کنیم؟
نه، چون جوانه فقط از گندم کامل و دست نخورده به عمل میاد؛ گندم پوست کنده اصلا جوانه نمی زنه.
اگر جوانه های گندم زیاد رشد کنن چی می شه؟
طعم شون تلخ و بافت شون سفت می شه؛ بهتره ظرف همون 2 تا 4 روز اول برداشت شون کنید.
می تونیم روی دانه های گندم مرطوب رو به جای پارچه با دستمال کاغذی نم دار بپوشونیم؟
نه، چون دستمال کاغذی خیلی زود خشک می شه و به دونه ها می چسبه. پارچه نخی نازک برترین گزینه ست.
جوانه گندم بو بده یعنی خراب شده؟
بله، بوی ترش یا تند نشونه فساد یا کپکه و نباید مصرف بشه.
توی زمستون جوانه دیرتر درمیاد؟
هرچی محیط خنک تر باشه، جوانه گندم دیرتر رشد می کنه. اگر محیط گرم باشه، زمان رشد کوتاه تر می شه.
منبع: افق کوروش